ΕΑΔ_ Newsletter 21 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2023

ΕΑΔ_ Newsletter 21 Νοεμβρίου - 31 Δεκεμβρίου 2023

--------------------------------------------------------------------

------------------------------------------------------------------

ΤΡΙΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023

>Περισσότερα

--------------------------------------------------------------------

 

>Περισσότερα 

        ---------------------------------

 

>Περισσότερα

        ---------------------------------

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και της αποστολής της, διενήργησε έλεγχο, κατόπιν καταγγελίας συνταξιούχου (πρ. δημάρχου), αναφορικά με την καθυστέρηση χορήγησης μισθολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων του από την Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου, στοιχεία απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ποσού της καταβαλλόμενης συνταξιοδοτικής του παροχής. 

 

>Περισσότερα

Την ΕΑΔ εκπροσώπησε (22-11-2023, Βρυξέλλες), κατόπιν πρόσκλησης, σε εργαστήριο που διοργανώθηκε από την Ομάδα για την Ευρωπαϊκή Έρευνα και Καινοτομία για την Ασφάλεια (CERIS) της Γ.Δ. Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων (ΔΣΣΣΑ).

Στο εργαστήριο παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές

 και σύγχρονα εργαλεία για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην εισήγησή του ο Διευθυντής της ΔΣΣΣΑ παρουσίασε την εφαρμογή του εργαλείου συμπεριφορικών αναλύσεων στον τομέα της υγείας.

 

>Περισσότερα

Συμμετοχή της ΕΑΔ στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανταλλαγής στελεχών PACE (Public Administration Cooperation Exchange)

‍Η ΕΑΔ συμμετείχε στο Γαλλικό Πρόγραμμα «PACE - Public Administration Cooperation Exchange» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της ενότητας «Ethics and Anti-corruption» στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν  το έργο και τις δράσεις της Αρχής στους τομείς Ακεραιότητας και Διαφάνειας στις εκπροσώπους της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

 

>Περισσότερα



Η ΕΑΔ πραγματοποίησε εισηγήσεις στους εκπαιδευόμενους στο Ειδικό Σχολείο Δόμησης Ακεραιότητας, κατόπιν πρόσκλησης του Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου του 2023.

Συγκεκριμένα, στελέχη  της Διεύθυνσης Πολιτικών και Προτύπων Ακεραιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας και της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων, παρουσίασαν  τα εξής θέματα:

1. «National Integrity System»

2. «Anti-corruption framework in Greece»

 

>Περισσότερα

Δράσεις Επικοινωνίας της Πλατφόρμας Υποβολής Αναφορών του ν. 4990/2022  (Whistleblowing Platform)

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετείχε σε δύο εκδηλώσεις σχετικά με τις καινοτόμες πρακτικές στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση (Ημερίδα, 29/11/2023) και την ενσωμάτωση των αρχών της Ανοικτής Διακυβέρνησης στην υλοποίηση δημόσιων πολιτικών (Εργαστήριο Καινοτομίας, 4-5/10/2023) που διοργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών (ΙΤΕΚ) του ΕΚΔΔΑ.

Το Εργαστήριο Καινοτομίας πραγματοποιήθηκε και σε συνεργασία με  το Τμήμα Καινοτομίας & Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα συμπεράσματα του Εργαστηρίου αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του ΕΚΔΔΑ (https://digitalrepository.ekdd.gr/jspui/handle/123456789/1002).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, στέλεχος της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων της ΕΑΔ παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αναφορών βάσει του ν. 4990/2022 (Whistleblowing Platform), η οποία αποτελεί ένα εμπιστευτικό κανάλι ηλεκτρονικής υποβολής αναφορών που μπορεί να αξιοποιηθεί για την υποβολή αναφοράς για παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου εντός του εργασιακού πλαισίου. 

Υπογραφή Προγραμματικής Συμφωνίας με την Κοινωνία της Πληροφορίας για τον  Τεχνολογικό και Λειτουργικό Εκσυγχρονισμό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «e-Pothen»

Στις 30 Νοεμβρίου 2023 υπεγράφη μεταξύ της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της εταιρείας «Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ» Προγραμματική Συμφωνία για την υλοποίηση του Έργου «Αναβάθμιση Υπηρεσιών για την Ηλεκτρονική Υποβολή, τον Έλεγχο και την Επεξεργασία Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης - ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ».

Τη συμφωνία συνυπογράφουν το Υπουργείο Εσωτερικών ως φορέας χρηματοδότησης και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως φορέας λειτουργίας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEU.

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Δικτύου Εσωτερικών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης της ΕΑΔ

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος των εσωτερικών ελεγκτών που διοργανώνεται από την Διεύθυνση Πολιτικών και Προτύπων Λογοδοσίας της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας, μέσω του Δικτύου Εσωτερικών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης της ΕΑΔ, πραγματοποιήθηκαν τρία workshops/webinars (18/10,  16/11 και 20/12), με θεματικές :

 Οι Εσωτερικοί Ελεγκτές ως υπόχρεοι υποβολής Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων. Ενημέρωση για τον ν.5026/2023

  • Η διαχείριση κινδύνων ως δομικό μέρος του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου. Ενημέρωση για τον ν.5013/2023
  • Κατάρτιση Ετήσιου Προγράμματος Εργασιών της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου.

Τα εν λόγω workshops/webinars παρακολούθησαν συνολικά 160 εσωτερικοί ελεγκτές του δημόσιου τομέα.

Εκπαιδευτική Δράση στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με την ΔΥΠΑ

‍Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας της ΕΑΔ με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, διοργανώθηκε πρόγραμμα κατάρτισης σχετικά με θέματα Εσωτερικού Ελέγχου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 20.11.2023 στα κεντρικά γραφεία της ΔΥΠΑ στον Άλιμο.
Το πρόγραμμα παρακολούθησε το σύνολο των στελεχών της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΔΥΠΑ, ενώ εισηγητές ήταν στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικών και Προτύπων Λογοδοσίας της ΓΔΑΛΟ.


#ΕΑΔ #NTA

 #Διαφάνεια #Ακεραιότητα #Έλεγχος #Λογοδοσία

 #integrity #awareness_ead #transparency #EUAntiFraud

Copyright (C) 2024 ΕΑΔ. All rights reserved.

 

Λαμβάνετε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκλειστικά για μη εμπορικούς και ενημερωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες απορρήτου δεδομένων, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε να διαγραφείτε από αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ανά πάσα στιγμή.

 ΕΑΔ

 Λένορμαν 195

 Αθήνα 104 42

 Greece