ΕΑΔ_ Newsletter 01 Απριλίου - 15 Μαΐου 2023

ΕΑΔ_ Newsletter 01 Απριλίου - 15 Μαΐου 2023

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

και ο

Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης (ΣΕΚΑΣΕ)

συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Σύγκρουση Συμφερόντων: Κανονιστικό Πλαίσιο & Πρακτική Εφαρμογή στον Δημόσιο & Ιδιωτικό Τομέα»

 

 

Τετάρτη 7 Ιουνίου - Ώρα: 10:00π.μ. - 13:30μ.μ.

 

 

 

>Περισσότερα

Ζωντανή μετάδοση στο κανάλι της Ε.Α.Δ. στο YouTube

Συνέχεια της σειράς Webinar με θέμα:

«Η Συμβολή του Ελεγκτικού Έργου της Ε.Α.Δ. στην κοινωνία»

5o Webinar - Θεματική:

Τομέας

 Ελέγχου Πειθαρχικών Διαδικασιών

 

>Περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ Ε.Α.Δ. ΣΕ Δ.ΥΠ.Α. ΚΠΑ2 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ‍

Κατόπιν επώνυμης καταγγελίας η Ε.Α.Δ. πραγματοποίησε έλεγχο σε Δ.ΥΠ.Α. ΚΠΑ 2 στην περιφέρεια, με αντικείμενο τις φερόμενες υπερβολικές καθυστερήσεις στην καταβολή χρηματικών ποσών από προγράμματα στο δικαιούχο. Προκειμένου να διαπιστωθούν τα καταγγελλόμενα και να διατηρηθεί η ανωνυμία του καταγγέλλοντα αναζητήθηκαν στοιχεία για την πορεία εξέλιξης δύο προγραμμάτων.

 

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Ο φορέας δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει άμεσα και με σαφήνεια τον ακριβή αριθμό των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί αλλά ούτε και το ακριβές στάδιο εξέλιξης της κάθε υπόθεσης.
  • Προέκυψαν σημαντικές καθυστερήσεις, άνω των εξήντα (60) και έως τετρακοσίων (400) ημερών στη διεκπεραίωση του 86,67% των υποθέσεων που ελέγχθηκαν, με συνέπειες για τις επιχειρήσεις, αφού οι τελευταίες επωμίζονταν το μισθολογικό κόστος για μεγάλο ή και ολόκληρο το χρονικό διάστημα χωρίς να λαμβάνουν εγκαίρως ή καθόλου εν τέλει την επιχορήγηση, λόγω του μεγάλου διαστήματος που είχε παρέλθει ανάμεσα στην υποβολή της αίτησης καταβολής επιχορήγησης και του διοικητικού ελέγχου, ο οποίος όφειλε να γίνεται «αμελλητί»
  • Οι αιτήσεις για πληρωμή δε διεκπεραιώθηκαν τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας βάσει της χρονολογικής σειράς.

 

Η Ε.Α.Δ. απέστειλε την Έκθεση της στη Δ.ΥΠ.Α. της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης, προκειμένου να ασκήσει την πειθαρχική της αρμοδιότητα κατά του Προϊσταμένου και της αρμόδιας υπαλλήλου.‍

 

 

Webinar:

Η Συμβολή του Ελεγκτικού Έργου της Ε.Α.Δ. στην Κοινωνία - 1o Webinar με θέμα: «Τομέας Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασιακών Σχέσεων»

 

 

>Περισσότερα



 

Webinar:

Η Συμβολή του Ελεγκτικού Έργου της Ε.Α.Δ. στην Κοινωνία - 2o Webinar με θέμα: «Τομέας Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Επικοινωνιών»

 

  

>Περισσότερα


 

 

Ολοκληρώθηκε η 1η Φάση του Μαθητικού Διαγωνισμού «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» για το σχολικό έτος 2022-2023 -

Στατιστικά Συμμετοχής

 

 

>Περισσότερα

 

 

Συμμετοχή της Ε.Α.Δ. στην 4η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Φορέων Καταπολέμησης της Διαφθοράς / IAACA

 

 

  

>Περισσότερα


Συμμετοχή της ΕΑΔ/AFCOS σε Επιτροπές COCOLAF

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και του θεσμικού της ρόλου, η ΕΑΔ/ΑFCOS συμμετείχε στις συνεδριάσεις της Ομάδας Αναφοράς και Ανάλυσης Υποθέσεων Απάτης και Παρατυπιών και της Ολομέλειας της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Συντονισμό της Καταπολέμησης της Απάτης (COCOLAF). Οι συγκεκριμένες συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 23/04 και 04/05/2023 αντίστοιχα.

Η ΕΑΔ/AFCOS εστίασε με την παρουσία της στην μελέτη των στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων για καταγεγραμμένες υποθέσεις παρατυπιών και απάτης και ειδικότερα εκείνων των στατιστικών στοιχείων που κατεγράφησαν στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ (γνωστή ως Έκθεση PIF) για το έτος 2022. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη έκθεση, η ΕΑΔ/AFCOS απέστειλε διορθώσεις και λεπτομερείς παρατηρήσεις που αφορούσαν τη χώρα μας.

 

 

Νέα Έκδοση:

Στρατηγικό Σχέδιο Ε.Α.Δ.

2023 - 2027 

 

 

 

 

 

 

>Περισσότερα

 

Ένταξη Πράξεων στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

  

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης της υλοποίησης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας με φορέα υλοποίησης την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν:

1.«Υποέργα Τεχνικής Βοήθειας για την επιτάχυνση της υλοποίησης των επενδύσεων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», συνολικού π/υ: 111.600,00€.

  • Υποέργο 1 «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου νομικής υποστήριξης στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) για την επιτάχυνση υλοποίησης των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης», συνολικού π/υ: 74.400,00€ και
  • Υποέργο 2 «Προπαρασκευαστική μελέτη (έρευνα) για την ενιαία φιλοξενία όλων των οργανικών της μονάδων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στην Περιφέρεια Αττικής» συνολικού π/υ: 37.200,00€. 

  

2.«Δράσεις ανάπτυξης και εισαγωγής σύγχρονων μεθόδων, εργαλείων και ψηφιακών εφαρμογών, καθώς και κατάρτισης, πιστοποίησης & απόκτησης εξειδικευμένων δεξιοτήτων για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς» συνολικού π/υ: 1.442.764,80€.

Υποέργο 1 «Ανάπτυξη ενός περιεκτικού μεθοδολογικού πλαισίου για τη διενέργεια εγκληματολογικών ερευνών και υλοποίηση σχετικών δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης» συνολικού π/υ: 513.360,00

  • Υποέργο 2 «Ανάπτυξη εξωτερικού διαύλου αναφοράς προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου (Whistleblowers)» συνολικού π/υ: 37.200,00
  • Υποέργο 3 «Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 27001:2022» συνολικού π/υ: 92.256,00
  • Υποέργο 4 «Εξειδικευμένη κατάρτιση και χορήγηση επαγγελματικής πιστοποίησης σε τομείς προτεραιότητας για την πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς» συνολικού π/υ: 799.948,80€.


Τα συγκεκριμένα έργα καθώς και τα υπόλοιπα που προγραμματίζεται να ενταχθούν αναμένεται να συμβάλουν στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των επενδύσεων της εγκεκριμένης δράσης με α/α 16952 και κατ’ επέκταση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που προωθεί η Ε.Α.Δ.

Επιχειρησιακή  Στοχοθεσία‍ της Ε.Α.Δ. για το έτος 2023

 

Στην από 29.03.2023 Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης εγκρίθηκε η Επιχειρησιακή Στοχοθεσία της Ε.Α.Δ. για το έτος 2023 (ΑΔΑ: 91Ω346ΜΙ0Φ-ΝΑΙ), με στόχο την ανάδειξη και τον προγραμματισμό δράσεων και έργων που συνεισφέρουν στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Οργανισμού. 

Η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα από τον απολογισμό της στοχοθεσίας των προηγούμενων ετών, διαμόρφωσε την επιχειρησιακή στοχοθεσία έτους 2023,  στη βάση όσων προβλέπονται οριζόντια στις διατάξεις του άρθρου 9 του ν.4940/2022, θέτοντας ανά στρατηγικό στόχο και επιχειρησιακό άξονα συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους, που εξειδικεύονται σε επίπεδο τμήματος και αφορούν τις τρεις κατηγορίες που ορίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο:

1. Παρεχόμενες υπηρεσίες,

2. Εσωτερική οργάνωση και λειτουργία και

3. Γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες.

  

 

Ημερίδα Ε.Α.Δ. - Υπ. Υγείας με Θέμα:

«Ο Εσωτερικός Έλεγχος Σύμβουλος & Σύμμαχος της Καλής Διακυβέρνησης των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων»


  

>Περισσότερα

Συνάντηση εργασίας μεταξύ της ΕΑΔ/AFCOS, αρμόδιων φορέων ΕΣΠΑ και του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του (ΣΔΕ) ‍

Την Τετάρτη 3/5/2023 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας της ΕΑΔ συνάντηση μεταξύ των στελεχών  του Αυτοτελούς Τμήματος Καταπολέμησης της Απάτης (AFCOS) και των αρμόδιων φορέων ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα εκπροσώπων φορέων του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του (ΣΔΕ), με στόχο την παρουσίαση δράσεων της ΕΑΔ/AFCOS στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΕΣΣΚΔ) 2022-2025.

Πιο συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αναλήφθηκε με στόχο να παρουσιασθεί η Δράση 1.2.4 του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (ΕΣΣΚΔ) 2022-2025 η οποία αφορά στον Συντονισμό και στην παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής Καταπολέμησης της Απάτης, όσον αφορά στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και υλοποιείται από την ΕΑΔ/AFCOS.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφώνησαν ότι οι συγκεκριμένες δράσεις αποτελούν συνολικά μία πολύ σημαντική θεσμική πρωτοβουλία, που θα βοηθήσει όλους τους αρμόδιους φορείς τόσο στην κατάρτιση της στρατηγικής τους, όσο και στη μεταξύ τους δικτύωση με άξονα την ανταλλαγή καλών πρακτικών και την εποικοδομητική αλληλεπίδραση.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, έχουν προγραμματισθεί από την ΕΑΔ/AFCOS επιπλέον συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που καταρτίζουν στρατηγικές καταπολέμησης της απάτης, με στόχο την προστασία των οικονομικών  συμφερόντων της ΕΕ.  

Έκδοση Κανονιστικών Πράξεων

 

για θέματα που αφορούν:

  • τον θεσμό του Συμβούλου Ακεραιότητας
  • την προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου
  • τον θεσμό των Υπευθύνων Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α.) στους φορείς του δημόσιου τομέα.

#ΕΑΔ #NTA

 #Διαφάνεια #Ακεραιότητα #Έλεγχος #Λογοδοσία

 #integrity #awareness_ead #transparency #EUAntiFraud

Copyright (C) 2023 ΕΑΔ. All rights reserved.

 

Λαμβάνετε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκλειστικά για μη εμπορικούς και ενημερωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες απορρήτου δεδομένων, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε να διαγραφείτε από αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ανά πάσα στιγμή.

 ΕΑΔ

 Λένορμαν 195

 Αθήνα 104 42

 Greece