Ευχές ΕΑΔ & Newsletter 16 Φεβρουαρίου - 31 Μαρτίου 2023

Ευχές ΕΑΔ & Newsletter 16 Φεβρουαρίου - 31 Μαρτίου 2023

Ευχές από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Έναρξη σειράς Webinar με θέμα:

"Η Συμβολή του Ελεγκτικού Έργου της Ε.Α.Δ. στην κοινωνία"

1o Webinar - Θεματική:

Τομέας Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης &

Εργασιακών Σχέσεων

 

>Περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ Ε.Α.Δ. ΣΕ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

  

>Περισσότερα


ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ALPHA: ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΣΙΔΑΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥ

 

>Περισσότερα

 

Ημερίδα Ε.Α.Δ.:

«Ελλάδα 2.0 & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις & Προοπτικές»

 

Εκπομπή «Τώρα για το Μέλλον» του ΑΝΤ1 - Παρουσίαση Ημερίδας Ε.Α.Δ. 'Ελλάδα 2.0 & Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

 

>Περισσότερα


 

Βίντεο Ηθικών Διλημμάτων: «Εσείς τι θα κάνατε;»

 

 

 

>Περισσότερα


 

Συμμετοχή Στελεχών της Ε.Α.Δ. σε διαδικτυακό επιμορφωτικό σεμινάριο της Διεθνούς Ένωσης Αρχών Καταπολέμησης της Διαφθοράς (IAACA) για τις σύγχρονες εφαρμογές των Εγκληματολογικών Επιστημών

 


>Περισσότερα

Συμμετοχή της Ελλάδας και της Ε.Α.Δ. στην 32η Συνάντηση των Υπευθύνων Επικοινωνίας για την Καταπολέμηση της Απάτης (COCOLAF- OAFCN)‍

 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης – OLAF - οργάνωσε την 32η ετήσια συνάντηση των Υπευθύνων Επικοινωνίας για την Καταπολέμηση της Απάτης -COCOLAF/ OAFCN, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28-29 Μαρτίου 2023 στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν σχεδόν 60 εκπρόσωποι κρατών – μελών της Ε.Ε. στελέχη εθνικών αρχών καταπολέμησης  της απάτης  που αφορούν σε Ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να συζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές επικοινωνίας και να μοιραστούν μερικές από τις πρόσφατες δραστηριότητές τους.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκπροσώπησαν την Ελλάδα στη συνάντηση αυτή. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Α.Δ. εκπροσωπήθηκε από τον Προϊστάμενο του Αυτοτελούς Τμήματος AFCOS  και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Διεθνών Σχέσεων, οι οποίοι παρουσίασαν τις ακόλουθες θεματικές:

  1. «Παρακολούθηση των Στρατηγικών κατά της Απάτης από την Ε.Α.Δ./AFCOS»
  2. «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς με έμφαση στις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού».

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://anti-fraud.ec.europa.eu/media-corner/news/communicating-fight-against-fraud-2023-03-31_en 

 Συμμετοχή της Ε.Α.Δ. στο Συνέδριο του Δικτύου

«European Lobbying Registers»

Η Ε.Α.Δ. εκπροσωπήθηκε με στελέχη της από τη Διεύθυνση Πολιτικών και Προτύπων Ακεραιότητας και τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμπεριφορικών Αναλύσεων στο ετήσιο συνέδριο του Δικτύου «European Lobbying Registers», που έλαβε χώρα στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας, στο Εδιμβούργο στις 30-31/03/2023, όπου και παρουσιάστηκαν αφενός το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση της άσκησης δραστηριοτήτων επιρροής (ν. 4829/2021) και αφετέρου η λειτουργία του «Μητρώου Διαφάνειας»‍.

Η συνεισφορά της Ε.Α.Δ. στην επίτευξη ορόσημων του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ)


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίτευξη των δύο Ορόσημων Πληρωμής της δράσης με α/α 16952 και δικαιούχο την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που περιέχεται στο εγκεκριμένο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Ειδικότερα πρόκειται για το Ορόσημο Πληρωμής 210 που αφορά στην έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2022 – 2025, με στοχευμένες δράσεις και παρεμβάσεις σε επιλεγμένους τομείς πολιτικής υψηλής διακινδύνευσης εμφάνισης φαινομένων διαφθοράς και για το Ορόσημο 211, το οποίο αφορά στην εφαρμογή του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στον Δημόσιο Τομέα (Ν.4795/2021), με την έκδοση όλων των απαιτούμενων νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων.
Η επίτευξη των δύο ως άνω Οροσήμων συνδέεται με το τρίτο αίτημα πληρωμής που αναμένεται να υποβάλει η Χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.‍

 

 

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ε.Α.Δ. - ΑΑΔΕ

 


 

 

>Περισσότερα

Συνάντηση της Ε.Α.Δ. με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και τους Προϊσταμένους των ΜΕΕ των ΥΠΕ

 

Στις 23/02/2023 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κ. Κωτσιόπουλου,  Συνάντηση Εργασίας μεταξύ της Ε.Α.Δ. και των νέων Προϊσταμένων των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των Υγειονομικών Περιφερειών, με στόχο να οριστεί το πλαίσιο συνεργασίας της Αρχής με τις Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Υγείας και των Υγειονομικών Περιφερειών. Η Ε.Α.Δ. εκπροσωπήθηκε από την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας και την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτικών και Προτύπων Λογοδοσίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης εκ μέρους του Υπουργείου η Διευθύντρια του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα, η Νομική Σύμβουλος καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου.

Στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονταν θέματα σχετικά με τη διάρθρωση  και τις αρμοδιότητες των Μονάδων Εσωτερικού Ελέγχου των ΥΠΕ, καθώς και την παροχή τεχνογνωσίας και υποστήριξης από την Ε.Α.Δ. για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εσωτερικού Ελέγχου. 

Συμμετοχές σε Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που αφορούν σε Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Σε συνέχεια των συμμετοχών της Ε.Α.Δ. στις Επιτροπές Παρακολούθησης (ΕΠ) του 2022, η Αρχή παρέστη διά των στελεχών του Αυτοτελούς Τμήματος AFCOS της ΓΔΑΛΟ, στις Επιτροπές Παρακολούθησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα» και «Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2021-2027». Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στην Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠ «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα». Όλες οι εν λόγω δράσεις έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 7/3/2023.

 Συμμετοχή της Ε.Α.Δ. σε Ημερίδα του Πανεπιστημίου Πατρών

‍ 

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετείχε με την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ακεραιότητας και Λογοδοσίας στην ημερίδα του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Το Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Πανεπιστημίου Πατρών», η οποία έλαβε χώρα στις 30/3/2023.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας σχετικά με τον Εσωτερικό Έλεγχο και η παρέμβαση της Ε.Α.Δ. υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια δημιουργίας κουλτούρας Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς του δημόσιου τομέα.

 


#ΕΑΔ #NTA

 #Διαφάνεια #Ακεραιότητα #Έλεγχος #Λογοδοσία

 #integrity #awareness_ead #transparency #EUAntiFraud

Copyright (C) 2023 ΕΑΔ. All rights reserved.

 

Λαμβάνετε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκλειστικά για μη εμπορικούς και ενημερωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες απορρήτου δεδομένων, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι μπορείτε να διαγραφείτε από αυτό το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ανά πάσα στιγμή.

 ΕΑΔ

 Λένορμαν 195

 Αθήνα 104 42

 Greece